NOE AV DET BESTE I TRØNDELAG – MED STIKLESTAD

5 dagers tur -
avreise 27/7-2017

En behagelig busstur fra Østlandsområdet bringer oss over Dovrefjell til Trøndelag og noen spennende og innholdsrike dager. Opphold på historiske Bårdshaug Herregård i Orkdal. Hotellet var tidligere direktørbolig for familien Thams, og vi får hele historien om Løkken Verk og landets første elektriske jernbane, Thamshavnbanen. En hel dag er viet Trondheim med sightseeing og selvfølgelig Nidarosdomen. God tid på egenhånd, mulighet for å besøke Munkholmen. Fosenhalvøya byr på interessante opplevelser. Ørland Flystasjon som vil ha en viktig rolle i årene som kommer. Vi besøker Austrått, med fortet og den fantastiske Austråttborgen
fra 1600 tallet. Vi får innføring i historien bl.a. om Fru Inger til Austrått, kanskje i sin tid landets mektigste kvinne.

Oppholdet i Namsos som har fostret bl.a. Bjarne Brønnbo og Åge Alexandersen. Opplevelsessenteret Rock City ligger vegg i vegg med vårt hotell. På Inderøya kjører vi «Den Gyldne Omvei». På Stiklestad opplever vi det fantastiske spelet om Heilag Olav. Her har vi «orkester-billetter». Bli med oss og opplev noe av det beste i Trøndelag!

DAG FOR DAG

TORSDAG 27. JULI: OSLO – ORKANGER

Vi starter fra bussterminalen i Oslo kl. 08.00. Når det gjelder påstigninger videre nordover skjer det etter ønske /avtale med hver enkelt! Fra Oslo kjører bussen følgende trasè:

Lillestrøm – Nittedal – Hadeland – Raufoss – Gjøvik (tilslutning fra Fagernes og Dokka) – Biri (tilslutning fra Hamar – Brumunddal – Moelv) Lillehammer. Det blir flere muligheter for å «strekke på bena» underveis, og på Dombås blir det en utvidet pause med mulighet for en matbit og kanskje en liten «suppleringshandel» for turen. Her er butikker av alle slag.

Turen går videre over Dovrefjell ned Drivdalen og forbi Oppdal. Ved Berkåk svinger vi av E-6 og fortsetter nedover Orkdalen. Vi tar en liten stopp ved Løkken Verk, historien om det gamle gruvesamfunnet henger direkte sammen med Bårdshaug Herregård og Thamshavnbanen. Vel framme i Orkanger sjekker vi inn for 2 netter på ærverdige Bårdshaug Herregård , og etter hvert møtes vi til middag i hyggelige omgivelser.

FREDAG 28. JULI: HELE DAGEN ER VIET TRONDHEIM

Etter en god frokost finner vi våre plasser i bussen, ingen bagasje i dag! I Trondheim starter vi med sightseeing både i sentrum og i utkanten av byen. Et besøk i Nidarosdomen hører naturligvis med, vi får en grundig orientering om domen både inne og ute. Resten av dagen til egen disposisjon, mulighetene er mange, det er jo Olavsdagene, og det skjer mye i byen. Det er også anledning til å ta en båttur til Munkholmen for en omvisning der eller ta dagens lunsjpause her ute. Etter en lang dag i Trondheim returnerer vi til Bårdshaug og en bedre middag. En av kveldene samles vi i den historiske delen av hotellet, som var direktørbolig for Christian Thams. Her får vi hele den interessante historien om Bårdshaug og Thamshavnbanen, landets første elektriske jernbane og Løkken Verk, starten på industrieventyret Orkla.

LØRDAG 29. JULI: ORKANGER – NAMSOS

Etter frokost sier vi farvel til Bårdshaug for denne gang og kjører en times tid til Valset og ferger over Trondheimsfjorden til Ørlandet og kommunens sentrum Brekstad (som nå har bystatus). Vi befinner oss nå på ytre delen av Fosenhalvøya, og vi har noen interessante timer foran oss. Vi kjører rundt i vekslende landskap og får en grundig innføring om Ørlandet. I løpet av rundturen besøker vi Uthaugsgården, som utviklet seg gjennom 1800-tallet til å bli et fullassortert handelshus, med handel, fiskeomsetning, gjestgiveri, posthus, telegraf og dampskipsekspedisjon. Stedet er i dag museum, og er karakteristisk for å ha bevart mange rom og gjenstander intakt og i bruk. Vi får en omvisning her, og etter hvert mulighet for en kopp kaffe. Turen går videre i område Ørland Flystasjon med alt som skjer der i årene fremover. Vi kjører så til Austrått Fort som ble etablert av okkupasjonsmakten under siste krig, og med sin beliggenhet kunne kontrollere all skipstrafikk på Trondheimsfjorden. Kanonstillingen er verdens eneste i sitt slag.

Neste stopp er Austråttborgen, som for mange vil være dagens høydepunkt.

Herresetet Austråttborgen er kommunens fremste minnesmerke. Det har vært kongsgård/herregård på Austrått siden ca. år 1000, og flere kjente personer er knyttet til stedet. I tiden rundt slaget på Stiklestad satt Finn Arnesson på Austrått. Hans hustru Bergljot var brordatter av Olav den hellige.

Fru Inger til Austrått (1473 – 1555) var i sin tid Norges fremste kvinne, der hun satt på Austrått. Gjennom arv, maktbruk og ulike andre disposisjoner økte hun rikdommene og skal ha rådd over betydelige landområder. Etter sin mann Niels Henrikssøns død hadde hun en sterk politisk og økonomisk rolle.

Vi avrunder oppholdet på Ørlandet med en god lunsj på et hyggelig sted i nabolaget. Tidlig på ettermiddagen fortsetter turen videre nordover Fosenhalvøya.

Vi passerer Kvinsvatnet, Årnes, Sundet og Bangsund før ankomst Namsos. Vi kjører en liten runde for å bli bedre kjent med omgivelsene, før vi sjekker inn på Scandic Hotell. Under oppholdet her blir det mulighet for å besøke Opplevelsessenteret Rock City som ligger vegg i vegg med hotellet.

SØNDAG 30. JULI: NAMSOS – STIKLESTAD – STJØRDAL

Vi tar oss god tid med frokosten i dag. Ferden fortsetter innover dalen langs Namsen, en av landets beste lakseelver. Ved Grong svinger vi sørover på E6 og etter hvert langs Snåsavatnet mot Steinkjer. Ved Vist svinger vi av europaveien og inn på Den Gyldne Omvei, som går gjennom vakkert kulturlandskap i Inderøy kommune. Her kan man besøke kunsthåndverkere, gårdsbutikker som selger lokalmat, historiske minnesmerker og mye mer.

På denne rundturen blir vi også servert dagens lunsj, før vi er tilbake på E6 ved Røra.

Det lokale turistkontoret sier:

« Det tar 12 minutter å kjøre E6 mellom Røra og Vist. «Den Gyldne Omvei» tar 8 minutter mer… eller en dag, ei uke, en hel sommer, et helt liv…»

På ettermiddagen kommer vi til Verdal og Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Her blir det god tid til å titte på utstillinger og aktiviteter både inne og ute. Våre billetter gjelder også for det som foregår på Kultursenteret. Utendørs finner vi bl.a. et middelaldermarked. Etter hvert tar vi plass ved den vakre friluftscenen, for å overvære den siste av årets 4 forestillinger.

Etter spelet samles vi i bussen og kjører noen minutter til Verdal Hotell. Her blir vi servert kveldsmat, før vi kjører til Stjørdal og Scandic Hell Hotell. Vi er jo ferdig «spist», så det blir mer eller mindre å gå rett til sengs for noen timers god søvn. Det kan være lurt å pakke det nødvendige for overnattingen i en bag e.l. slik at den «store» kofferten kan stå igjen i bussen.

MANDAG 31. JULI: STJØRDAL – OSLO

Scandic hotellene legger stor vekt på skikkelig frokost. Den tester vi i dag før vi starter hjemturen. 4 felts motorvei bringer oss raskt til Trondheim og vi fortsetter videre sørover på E6 forbi Støren og Berkåk til Oppdal for en kaffestopp. Videre tilbake over Hjerkinn og ned Gudbrandsdalen. Vi tester den nye motorveien mellom Sjoa og Frya som leder trafikken utenom flere tettsteder, bl.a. Kvam. På Fåvang spiser vi turens siste felles måltid (lunsj) og utover ettermiddagen bringer vi hver enkelt tilbake til utgangspunktet.

REISEFAKTA

Pris pr. person kr. 7980,-
Prisen inkluderer:

  • Hele rundturen i moderne turbuss
  • Hotellovernattinger
  • Alle frokoster og middager
  • 3 lunsjer
  • Billett til Spelet om Heilag Olav
  • Omvisning på Austråttborgen
  • Sightseeing i Trondheim

 
Tillegg for enkeltrom kr. 1300,-

Påmelding innen 12/6-2017. Tlf. 61 12 06 00