RUNDTUR I MIDTVESTEN MED «NORSK HØSTFEST» I MINOT

14 dagers tur -
avreise 22/9-2017

Vi har gleden av å presentere programmet for rundreise i USA, med bl.a. besøk på Norsk Høstfest i Minot, Nord Dakota. Her møtes norskættede fra hele USA for å oppleve stemningen når flere tusen feststemte mennesker hygger seg med interessante utstillinger og god underholdning fra morgen til kveld. På reisen ellers kjører vi gjennom noen av verdens mest fruktbare jordbruksområder. Vi får litt storbyfølelse på vår sightseeing i Minneapolis med skyskrapere. Vi flyr via Island til Minneapolis t/r, og vi benytter rutefly fra Icelandair. Laila Lunde er med som ledsager på hele turen, fra start til mål. På rundreisen har vi samme buss og sjåfør, i tillegg til norsk reiseleder bosatt i USA.

PROGRAM DAG FOR DAG

FREDAG 22. SEPTEMBER: OSLO – MINNEAPOLIS /ST. PAUL, MN

Laila samler gjestene på Gardermoen. Flyavgang til Island kl. 14.45 med mellomlanding på Keflavik flyplass, Reykjavik. Her blir det et kort opphold med mulighet for en liten spasertur i terminalen. Et fint avbrekk på flyturen! Ankomst Minneapolis kl. 17.55 lokal tid. Her blir vi tatt i mot av bussjåfør og reiseleder for de neste 2 ukene. Vi overnatter på Crowne Plaza Bloomington. Resten av kvelden slapper vi av for å «justere» 7 timers tidsforskjell. Muligheter for å kjøpe seg litt å «bite i».

LØRDAG 23. SEPTEMBER: MINNEAPOLIS/ST.PAUL, MN – SIOUX FALLS, SD

Etter frokost reiser vi sørover. Vi besøker the «Treaty Site History Center» i St. Peter. Her får vi se en film, høre historien om når indianerne og den hvite mann laget traktaten, som endret fremtiden og territoriet som skulle bli Minnesota. Videre kjører vi mot Mankato hvor vi hører historien om the Native Americans, som angrep pioner farmerne i 1862. Vi besøker Piperstone National Monument i nærheten av Luverne. Her utvinner de den røde steinen, som de lager fredspipene av. Dette har vært et viktig kulturelt og åndelig område for mange amerikanske indianerkulturer i svært lang tid. Så kjører vi inn i Sør Dakota og ankommer Sioux Falls, den største byen i Sør Dakota. Vi sjekker inn på Country Inn & Suites. Vi møtes til middag om kvelden.

SØNDAG 24. SEPTEMBER: SIOUX FALLS – RAPID CITY, SD

Etter frokost forlater vi Sioux Falls. Vi stopper i Mitchell for å se the Corn Palace, et kultursenter viet den viktige matressursen mais, hvor bl.a. veggene er dekorert av forskjellige kornsorter utenpå. Vi fortsetter videre til Chamberlaine, hvor vi besøker et indianermuseum, Akta Lakota. Vi kjører gjennom Badlands før vi stopper ved Wall Drug – en stor western butikk. I dag stiller vi klokken en time tilbake til Mountains tid. Vi fortsetter til Rapid City og sjekker inn på the Howard Johnson Inn & Suites i sentrum av Rapid City. Middag på egenhånd.

MANDAG 25. SEPTEMBER: RAPID CITY – BLACK HILLS – RAPID CITY

Etter frokost tar vi plass i bussen. Vi kjører gjennom Custer State Park. I området her streifer ulike dyr. Vi stopper ved en bisoninnhegning, mulig vi får se noen. Her blir dyrene samlet og vurdert etter den årlig høsten. Vi fortsetter til Keystone, en sjarmerende turistby, som ligger i nærheten av inngangen til Mount Rushmore hvor de fire presidentene Washington, Jefferson, Roosevelt og Lincoln er hugget ut i fjellet. Her kan man også se en film om hvordan arbeidet ble utført. Vi kjører videre til Crazy Horse monumentet, et gigantisk byggverk, som viser indianerhøvdingen til hest. Monumentet hugges ut i fjellet og blir når det blir ferdig ca. 200 m. langt. Her er det også en film som viser hvordan de arbeider. Minnesmerket ble bestilt av Lakota Chief Henry Standing Bear til å bli laget av den polsk-amerikanske skulptøren Korczak Ziolkowski. Monumentet ble påbegynt i 1948. Minnesmerket mottar ingen føderal eller statlig finansiering. Ziolkowski døde i 1982. Hele komplekset er eid av Crazy Horse Memorial Foundation. Ziolkowski’s kone Ruth døde 21. mai 2014. Deres 10 barn er fortsatt tett involvert i arbeidet, som ikke har noen fast ferdigstillelsesdato. Det er også interessante utstillinger som viser indianernes historie. Mens mørket senker seg spiser vi middag på the Laughing Water Restaurant på Crazy Horse. Etter middag får vi se et flott laserlysshow, som blir vist på fjellet hvor de hugger ut Crazy Horse (væravhengig). Vi returnerer til hotellet.

TIRSDAG 26. SEPTEMBER: RAPID CITY

Etter frokost besøker vi «Chapel in the Hill» kopi av Borgund Stavkirke. Etterpå kjører vi gjennom den skogkledde Black Hills og besøker Bear Country. Det er en stor safaripark og vi kjører på kryss og tvers i et område med ville dyr rundt oss på alle kanter. Vi får bl.a. se bøffel, hjort, fjellgeit, ulver og svartbjørn. Etterpå spaserer vi bort for å se bjørnunger, grizzlybjørn og andre dyr som går i egne innhegninger.

Ut på ettermiddagen kjører vi til Fort Hayes. Det er en «vill vest» by, som ble brukt i filmen «Danser med ulver», Kevin Costner fikk Oscar for den filmen. Vi kan spasere gjennom byen med de originale bygningene. Kvelden tilbringer vi på Fort Hayes. Her blir det en «western helaften». Vi får servert en god middag på «cowboy vis» bl.a. med tinntallerkener! Etter hvert blir vi underholdt av et livlig Cowboy Music Variety Show. Etter en hyggelig kveld, kort kjøretur tilbake til hotellet.

ONSDAG 27. SEPTEMBER: RAPID CITY – DEADWOOD – BISMARCK, ND

Vi spiser en god frokost før vi forlater Rapid City og kjører til gullgraverbyen Deadwood, som er tilnærmet slik vi forestiller oss fra bøker og filmer. Her ble «rangeren» Wild Bill Hickok skutt under et pokerlag på Saloon #10. Han var sendt til Deadwood for å rydde opp i lovløse tilstander blant gullgravere og korrupte sheriffer. Saloon #10 fungerer i dag som kombinert bar og museum. Historien sier at her i Deadwood er Wild Bill Hickok og Calamity Jane begravet. Så besøker vi «Days of 76 Museum» om de historiske hendelsene i Deadwood og Black Hills. Vi krysser grensen til Nord Dakota og stiller klokka en time frem (fra Mountains tid til Central tid). Vi passerer Bowman, Dickinson og ankommer Bismarck. Her sjekker vi inn på Expressway Suites og møtes til middag.

TORSDAG 28. SEPTEMBER: BISMARCK

Etter frokost besøker vi Nord Dakota Capitol (regjeringsbygget). Her får vi en omvisning. I Hall of Fame er det bilder av mange amerikanske berømtheter. (Vi tillater oss å nevne Casper Øimoen fra Etnedal, verdenskjent innen hoppmiljøet). Vi spaserer til Heritage Center og får oppleve en kronologisk reise gjennom tiden med Adaptation Gallery: Geologisk tid. Dinosaur spor på gulvet i gangen leder deg til historien tidlig i Nord Dakotas liv og geologi. Med skjelettavstøpninger av Tyrannosaurus rex og en Triceratops klar til kamp. Følg fotsporene som symboliserer ankomsten av de første menneskene til å bebo Nord Dakota.

Vi krysser Missouri River. En tur ut av byen bringer oss til Fort Abraham Lincoln. Fortet var General Custers base. Det var herfra han med sine soldater dro ut på det skjebnesvangre toktet for å møte indianerne med Sitting Bull i spissen i slaget ved Little Big Horn. Vi kjører bort til On-A-Slant Indian Village in Mandan. Disse indianerne var jordbrukere. Middag om kvelden.

FREDAG 29. SEPTEMBER: BISMARCK – MINOT – BISMARCK

Vi tar plass i bussen etter frokost og setter kursen nordover til Minot. Hele dag er viet Norsk Høstfest, kanskje et av høydepunktene på turen. Her er det mange utstillere, artister /musikere og egen hall med matservering. Så det er noe for enhver smak. Vi besøker den Skandinaviske Minneparken med bl.a. statuen av Sondre Norheim, Casper Øimoen, Sigdal huset bygd i 1771 fra Vatnås i Sigdal og kopi av Gol Stavkirke. Om kvelden reiser vi tilbake til Bismarck.

LØRDAG 30. SEPTEMBER: BISMARCK

Frokost på hotellet. Dagen til egen disposisjon. I dag kan vi kanskje få orden på garderoben igjen, titte og kanskje shoppe litt i butikkene, ta en dukkert i svømmebassenget. I det hele tatt slappe av.

Middag på egenhånd.

SØNDAG 1. OKTOBER: BISMARCK – JAMESTOWN – FARGO, ND

Etter frokost går turen østover til Fargo. Under veis stopper vi Jamestown for å se «verdens største bøffel», en statue. Her beiter også en flokk bøfler. Vi ankommer Fargo og besøker Maple River Winery for å høre om vinproduksjon. Vi sjekker inn på Expressway Suites Hotel. Middag om kvelden.

MANDAG 2. OKTOBER: FARGO

Etter frokost setter vi oss i bussen for en sightseeing i Fargo/Moorhead. Vi krysser Red River og kjører til Moorhead på Minnesotasiden. Grenseelven Red River er den eneste elven i denne delen av USA som renner nordover og inn i Canada. Her besøker vi Hjemkomstmuseet, som inneholder bl.a. Vikingskipet «Hjemkomst», som seilte fra Duluth til Bergen i 1982. Vi får se filmen om byggingen av skiper, Robert Asp startet i 1970. På museet står også en kopi av Hopperstad Stavkirke fra Vik i Sogn. Vi krysser igjen Red River og kjører til Bonanzaville emigrant museum. Det er et flott inne- og utendørs museum, som er bygd som en by i Nord Dakota fra 1800 tallet. Ut på ettermiddagen returnerer vi til hotellet. Middag på egenhånd.

TIRSDAG 3. OKTOBER: FARGO, ND – MINNEAPOLIS/ST.PAUL, MN

Vi tar plass i bussen etter frokost. I dag krysser vi også Red River og kjører inn i Minnesota. Vi kjører gjennom steder bosatt av europeiske innvandrere og sørover til Litchfield og besøker Fores City Stockade. Her får man en påminnelse om hvordan livet var tilbake i 1862. Vi fortsetter til tvillingbyene Minneapolis/St. Paul. Vi sjekker inn på Staybridge Suites Hotel. Om kvelden blir det den siste middag på turen vår.

ONSDAG 4. OKTOBER: MINNEAPOLIS/ST. PAUL, MN – OSLO

Vi sjekker ut av hotellet etter frokost. I dag besøker vi Mindekirken og kjører til the State Capitol. Her står statuen av Knute Nelson, en norsk emigrant, som ble en berømt politiker i Minnesota. Vi fortsetter forbi St. Paul Cathedral og kjører ned Summit Avenue. Etter en sightseeing kjører vi til Mall of America, Amerikas største kjøpesenter. Her er det muligheter for lunsj. Etter hvert kjører vi ut til flyplassen og har god tid til innsjekking og flyr hjem igjen via Island.

TORSDG 5. OKTOBER: OSLO

Vi lander på Gardermoen kl. 12.20. Tusen takk for turen!

REISEFAKTA

Pris pr. person fra kr. 28100,-
Prisen inkluderer:

Fly Oslo – Minneapolis t/r inkl. flyskatter

 • Hele rundreisen med amerikansk turistbuss
 • Hotellovernattinger
 • Alle frokoster – 6 middager
 • Musikalshow m. middag
 • Utflukter i.h.h.t programmet inkl. alle inngangspenger
 • Laserlys show Crazy Horse
 • Farmbesøk
 • Billett til Norsk Høstfest
 • Norsk reiseleder på rundturen i USA
 • Representant fra Oppland Arrangement er med på hele turen fra Gardermoen og tilbake
 • Vi er behjelpelig med utfylling av visum (innreisetillatelse)

 
Tillegg for enkeltrom kr. 6100,-

Merk: tidlig påmelding grunnet flybillettene innen 22/6-2017. Tlf. 61 12 06 00

HUSK GYLDIG PASS (maskinlesbart)