Noe av det beste i Trøndelag – med Stiklestad 2018

5 dagers tur med avreise 25.07.2018

En behagelig busstur fra Østlandsområdet bringer oss over Dovrefjell til Trøndelag med noen spennende og innholdsrike dager. En hel dag er viet Trondheim med sightseeing, Nidarosdomen, god tid på egenhånd, og mulighet for å besøke Munkholmen. Fosenhalvøya byr på interessante opplevelser. Ørland Flystasjon som vil ha en viktig rolle i årene som kommer. Vi besøker Austrått, med fortet og den fantastiske Austråttborgen fra 1600 tallet. Vi får innføring i historien bl.a. om Fru Inger til Austrått, kanskje i sin tid landets mektigste kvinne.

På Inderøya kjører vi «Den Gyldne Omvei». På Stiklestad opplever vi det fantastiske Spelet om Heilag Olav. Her har vi «orkester-billetter». Bli med oss og opplev noe av det beste i Trøndelag!

DAG FOR DAG

ONSDAG 25. JULI: OSLO – TRONDHEIM

Vi starter fra bussterminalen i Oslo kl. 08.00. Når det gjelder påstigninger videre nordover skjer det etter ønske /avtale med hver enkelt! Fra Oslo kjører bussen følgende trasè:

Lillestrøm – Nittedal – Hadeland – Raufoss – Gjøvik (tilslutning fra Fagernes og Dokka) – Biri (tilslutning fra Hamar – Brumunddal – Moelv) Lillehammer. Det blir flere muligheter for å «strekke på bena» underveis, og på Dombås blir det en utvidet pause med mulighet for en matbit og kanskje en liten «suppleringshandel» for turen. Her er butikker av alle slag.

Turen går videre over Dovrefjell ned Drivdalen og forbi Oppdal. Kanskje en stopp på Støren for en kopp kaffe og stedets berømte wienerbrød. I Trondheim bor vi komfortabelt på Scandic Nidelven. Hotellets beliggenhet innbyr til en hyggelig spasertur etter middag, med byens svar på Aker Brygge, Solsiden, rett utenfor døren.

TORSDAG 26. JULI: TRONDHEIM - BREKSTAD

Vi hygger oss med hotellets prisbelønte frokost. Hele dagen er viet Trondheim og starter med sightseeing både i sentrum og i utkanten av byen. Et besøk i Nidarosdomen hører naturligvis med, vi får en grundig orientering om domen både inne og ute. Resten av dagen til egen disposisjon, mulighetene er mange, det er jo Olavsdagene, og det skjer mye i byen. Det er også anledning til å ta en båttur til Munkholmen for en omvisning der eller ta dagens lunsjpause her ute. Ut på ettermiddagen kjører vi ut av byen og vestover på sydsiden av Trondheimsfjorden, via Orkanger til Valset. Her tar vi ferge over Trondheimsfjorden til Ørlandet og kommunens sentrum Brekstad (som har bystatus). Her sjekker vi inn for 2 netter på Ørland Kysthotell, alle har rom med havutsikt! Under middagen blir vi kjent med vår lokale guide som skal være med oss under resten av oppholdet i Trøndelag.

FREDAG 27. JULI: ØRLANDET

Etter frokost finner vi igjen våre plasser i bussen (uten bagasje!) Vi befinner oss nå på ytre delen av Fosenhalvøya, og vi har en interessant dag foran oss. Vi kjører rundt i vekslende landskap og får en grundig innføring om Ørlandet. I løpet av rundturen besøker vi Uthaugsgården, som utviklet seg gjennom 1800-tallet til å bli et fullassortert handelshus, med handel, fiskeomsetning, gjestgiveri, posthus, telegraf og dampskipsekspedisjon. Stedet er i dag museum, og er karakteristisk for å ha bevart mange rom og gjenstander intakt og i bruk. Vi får en omvisning her, og etter hvert mulighet for en kopp kaffe. Turen går videre i område Ørland Flystasjon med alt som skjer der i årene fremover. Vi kjører så til Austrått Fort som ble etablert av okkupasjonsmakten under siste krig, og med sin beliggenhet kunne kontrollere all skipstrafikk på Trondheimsfjorden. Kanonstillingen er verdens eneste i sitt slag.

Neste stopp er Austråttborgen, som for mange vil være dagens høydepunkt.

Herresetet Austråttborgen er kommunens fremste minnesmerke. Det har vært kongsgård/herregård på Austrått siden ca. år 1000, og flere kjente personer er knyttet til stedet. I tiden rundt slaget på Stiklestad satt Finn Arnesson på Austrått. Hans hustru Bergljot var brordatter av Olav den hellige.

Fru Inger til Austrått (1473 – 1555) var i sin tid Norges fremste kvinne, der hun satt på Austrått. Gjennom arv, maktbruk og ulike andre disposisjoner økte hun rikdommene og skal ha rådd over betydelige landområder. Etter sin mann Niels Henrikssøns død hadde hun en sterk politisk og økonomisk rolle. I løpet av dagen spiser vi lunsj på et hyggelig sted i nabolaget. Tilbake på hotellet blir det tid til å slappe av litt før vi møtes til middag.

LØRDAG 28. JULI: ØRLANDET – STIKLESTAD – HELL

Etter frokost fortsetter ferden videre på nordsiden av Trondheimsfjorden til Inderøy. Her kjører vi Den Gyldne Omvei, som går gjennom vakkert kulturlandskap i Inderøy kommune. Her finnes kunsthåndverkere, gårdsbutikker som selger lokalmat, historiske minnesmerker og mye mer.

På denne rundturen blir vi også servert dagens lunsj. Det lokale turistkontoret sier:

«Det tar 12 minutter å kjøre E6 mellom Røra og Vist. «Den Gyldne Omvei» tar 8 minutter mer… eller en dag, ei uke, en hel sommer, et helt liv…»

På ettermiddagen kommer vi til Verdal og Stiklestad Nasjonale Kultursenter. Her blir det god tid til å titte på utstillinger og aktiviteter både inne og ute. Våre billetter gjelder også for det som foregår på Kultursenteret. Utendørs finner vi bl.a. et middelaldermarked. Etter hvert tar vi plass ved den vakre friluftscenen, for å oppleve Spelet om Heilag Olav. Etter spelet kjører vi til Stjørdal og Scandic Hell Hotel for kveldsmat og overnatting.

SØNDAG 29. JULI: STJØRDAL – OSLO

Scandic hotellene legger stor vekt på skikkelig frokost. Den tester vi i dag før vi starter hjemturen. 4 felts motorvei bringer oss raskt forbi Trondheim og videre sørover på E6 forbi Berkåk til Oppdal for en kaffestopp. Videre tilbake over Hjerkinn og ned Gudbrandsdalen. Vi tester den nye motorveien mellom Sjoa og Frya som leder trafikken utenom flere tettsteder, bl.a. Kvam. På Fåvang spiser vi turens siste felles måltid (lunsj) og utover ettermiddagen bringer vi hver enkelt tilbake til utgangspunktet.

Reisefakta

Pris pr. person kr. 8230,-

Inkludert i prisen:

  • Hele rundturen i moderne turbuss
  • Hotellovernattinger
  • Alle frokoster og middager
  • 3 lunsjer
  • Billetter til Spelet om Heilag Olav
  • Omvisning på Austråttborgen
  • Sightseeing i Trondheim

Tillegg for enk.rom kr. 1580,-

Påmelding innen 12/6-2018  tlf. 61 12 06 00