Lofoten med Helgelandskysten 2018

9 dagers tur med avreise 22.08.18

Østlandske dalfører og brede bygder i Trøndelag er starten på denne reisen gjennom noe av det vakreste og mest spennende landet vårt har å by på. Lofoten med sine karakteristiske fjellformasjoner og trivelige fiskevær. Blått hav og spisse tinderekker. Nord-Norges Kystriksvei gir oss muligheten til å oppleve den utrolige Helgelandskysten. Legg merke til at vi har lagt inn overnatting både i Sandnessjøen og Brønnøysund for å få ekstra god tid til å utforske denne delen av kystnorge! Som det går fram av programmet inneholder turen 8 fergestrekninger. Dette ser vi på som fine «avbrekk» fra busskjøringen.

PROGRAM DAG FOR DAG

ONSDAG 22. AUGUST: OSLO – STEINKJER
Vi starter fra bussterminalen i Oslo kl. 07.00. Når det gjelder påstigninger videre nordover skjer det etter ønske/avtale med hver enkelt! Fra Oslo kjører bussen følgende trasè:
Lillestrøm – Nittedal – Hadeland – Gjøvik (tilslutning fra Fagernes og Dokka) – Biri (tilslutning fra Hamar – Brumunddal – Moelv) Lillehammer. Det blir flere muligheter for å «strekke på Bena» underveis, og på Dombås blir det en utvidet pause for dagens lunsj. Kanskje en liten «suppleringshandel» for turen. Her er butikker av alle slag. Turen fortsetter over Dovrefjell ned Drivdalen og forbi Oppdal. På Størens Bageri tar vi en luftepause med mulighet får å teste stedets berømte wienerbrød! Videre forbi Trondheim, Levanger og Verdal. I Steinkjer bor vi komfortabelt på Quality Hotel Grand som tar i mot oss med middag og gode senger.

TORSDAG 23. AUGUST: STEINKJER – MO I RANA
Etter en god frokost fortsetter turen videre i Nord-Trøndelag. Vi kjører langs Snåsavatnet, passerer Grong og kjører langs Namsen, en av landets beste lakseelver. På Trones blir det en kaffepause før vi fortsetter gjennom deler av villmarks-kommunen Namsskogan, noe vi også får godt inntrykk av fra bussen. Vi forlater Nord-Trøndelag og kjører inn i Nordland fylke. Vi svinger ned til Vefsna og ser på den imponerende Laksfors. Her får vi servert dagens lunsj mens vi nyter utsikten til fossen. I Mosjøen kjører vi en liten runde gjennom den gamle bebyggelsen i Sjøgata. Her ligger bl.a. Nord Norges eldste hotell, Fru Haugans. Vi fortsetter via Korgfjellet og til Mo i Rana. Middag og overnatting på Scandic Meyergarden Hotell .

FREDAG 24. AUGUST: MO I RANA – SVOLVÆR
Etter en god frokost tar vi plass i bussen. Vi kjører Dunderlandsdalen og opp på Saltfjellet. Ved Polarsirkelsenteret tar vi en pause for en kopp kaffe og kanskje sende et kort med eget poststempel fra Polarsirkelen. Vi fortsetter ned Saltdalen til Rognan. Videre kjører vi langs Saltdalsfjorden via Fauske og Sildhopen. Vi kjører inn i Hamsuns rike, og på Hamarøy Hotell inntar vi dagens lunsj. Vi fortsetter E6 til Bognes. Her tar vi ferge over til Lødingen. Herfra kjører vi den «nye» fastlandsforbindelsen til Svolvær. Her skal vi bo i 2 netter på Thon Hotel Lofoten som ligger svært sentralt midt på byens torg. Vi møtes til middag om kvelden.

LØRDAG 25. AUGUST: I LOFOTEN
Programmet for turen er nokså tett, men dagen i dag har et roligere «tempo» og vi tar oss god tid med frokosten. Etter hvert finner vi våre plasser i bussen (uten bagasje!) og kjører det korte stykket til Kabelvåg, og det kjente Lofotakvariet. Her stuper du rett ned i en spennende undersjøisk verden på havbunnen i Lofoten. Her besøker du skreien og kongekrabben, oteren som ikke vil svømme, selungene og et yrende liv av fisk, skalldyr og koraller. Her kan vi også få innføring i fiskeoppdrett på nært hold! Laksemærene ligger helt inntil en flytebrygge. På tampen av oppholdet blir vi med på foring av dyrene bl.a. sel.
Under oppholdet i Kabelvåg er det også mulighet for å besøke Galleri Espolin, som er nærmeste nabo til akvariet. På koselige Prestengbrygga spiser vi dagens lunsj. Tilbake i Svolvær har vi hele ettermiddagen til å utforske lokalmiljøet på egen hånd. Vi nevner bl.a. Svinøya (gangavstand fra hotellet) et historisk levende fiskevær med bl.a. krambu som ble etablert for 200 år siden. Reiseleder kommer med råd og vink om opplevelser i Svolvær. Middag på hotellet om kvelden.

SØNDAG 26. AUGUST: SVOLVÆR - BODØ
Etter frokost sjekker vi ut av hotellet. Vi skal bruke hele dagen videre utover i dette fantastiske landskapet. Vi kjører først til Henningsvær et av de mest kjente fiskeværene langs kysten. Her besøker vi Lofotens Hus som rommer den største private samling av maleri fra «gullalderen» av Nordnorsk malerkunst, bilder som «alle» forstår. Her er også en permanent utstilling av Karl Erik Harr. Vi samles i en liten «kinosal» og ser et nydelig og stemningsfullt billedprogram av den kjente naturfotografen Frank A. Jensen. Det blir selvfølgelig god tid til å rusle rundt på egenhånd i dette spesielle miljøet. Landskapet vi kjører gjennom for å komme ut til Henningsvær er en opplevelse i seg selv. Fra Henningsvær kjører vi til Borg og Lofotr Vikingmuseum. Her i området har det gjennom lang tid foregått arkeologiske utgravinger som har avdekket restene etter den lengste bygningen som er fra vikingenes verden, både i Norge og Europa. På samme tomt finner vi dette langhuset, 83 m langt som rommer et levende museum. Her blir vi med på en interessant omvisning, og etter hvert samles vi i Gildehallen for et solid vikingmåltid, sodd med tilbehør! Kanskje noen vil hygge seg med mjød til maten? Vi fortsetter utover i Lofoten, og vi får opplevelser hele veien, den fantastiske naturen og de små klyngene med kaier og rorbuer. Vi tar en avstikker til fiskeværet Sund, og besøker stedets «berømte» kunstsmed. Vi samles rundt «essa» og han smir sin spesialitet, en skarv. Dette skjer på en underholdene måte med morsomme kommentarer fra smeden. Kanskje avslutter han med å smi et fikenblad til en av damene? Ut på ettermiddagen kommer vi til Lofotens ytterste punkt på veien, nemlig Å. Her besøker vi Norsk Fiskeværsmuseum, et spennende og interessant museum som egentlig består v et komplett fiskevær, med rorbuer og krambu. Etter besøket her kjører vi den korte turen til Moskenes, her går vi om bord i fergen til Bodø. Her venter Clarion Collection Hotel Grand med middag og gode senger.

MANDAG 27. AUGUST: BODØ – SANDNESSJØEN
Etter frokost forlater vi Bodø og etter en liten times kjøring er vi ved Saltstraumen, en av verdens sterkeste malstrømmer. Vi går noen meter fra bussen og kan betrakte strømmen på nært hold, der ufattelige 370 millioner kubikkmeter vann passerer gjennom sundet 4 ganger i døgnet! Vi starter så på en av landets Nasjonale Turistveier, riksvei 17, Kystriksveien. Etter hvert som vi kjører sørover opplever vi en fantastisk natur, og vi forstår grunnen til at strekningen har status som Nasjonal Turistvei. Vi svinger innom Glomfjord med sin interessante industrihistorie. Vi stopper ved Brasetvik, med flott utsikt mot Svartisen. Fra Forøy tar vi ferge til Ågskaret og fortsetter til Jektvik. Her starter vi en fin fergetur videre sørover. Under seilasen passerer vi Polarsirkelen, og «globusen» inne på svaberget er et yndet fotomotiv! Fra Kilboghavn fortsetter vi og stopper ved Stokkvågen. Her besøker vi Grønsvik Kystfort, bygget av tyskerne under siste krig, og her er også en fantastisk utsikt mot Lovund og Træna. Fra Nesna krysser vi Ranfjorden med ferge til Levang. Via den fantastiske Helgelandsbrua kommer vi til Sandnessjøen og sjekker inn på Scandic Syv Søstre. Hotellet ligger midt i byen, og innbyr til en hyggelig spasertur etter middag.

TIRSDAG 28. AUGUST: SANDNESSJØEN – BRØNNØYSUND
Etter en rolig frokost, forlater vi Sandnessjøen, og fjellkjeden de Syv Søstre følger oss sørover, og vi stopper på Alstadhaug, som er Nordland fylkes tusenårssted. Her ligger Middelalderkirken og prestegården. I det moderne museet får vi omvisning og orientering om tusenårsstedet og ikke minst dikterpresten Petter Dass. Bygget, som er tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta, er sprengt inn i fjellet, og har bl.a. store panoramavinduer mot sjøen. Vi fortsetter over til øya Tjøtta, kjent i historien med bl.a. Hårek av Tjøtta som ble en av Olav Haraldsson (den hellige) banemenn på Stiklestad. Vi besøker krigskirkegården på Tjøtta. Her ligger ca. 7500 gravlagt, flesteparten russiske krigsfanger som var gravlagt på forskjellige plasser i Nord Norge, som ble flyttet hit etter krigen. I tillegg ligger det omkomne fra Skipsforliset med troppetransportskipet DS Rigel, som ved en feiltagelse ble bombet av britiske fly i november 1944. Skipet fraktet krigsfanger av flere nasjonaliteter: russere, tyske desertører, polske, serbiske og norske. Til sammen 2572 omkom (ca. 1000 flere enn Titanic). Hele området er nylig gjenåpnet etter en omfattende restaurering. Fra Tjøtta tar vi ferge over til Forvik på fastlandet og fra Andalsvågen dagens siste ferge til Horn. Neste stopp blir interessant og hyggelig. Hildurs Urterarium, (det er riktig skrevet). Vi vises rundt i hagen og blir fortalt om bl.a. urter og vin produksjon. Dagens lunsj får vi servert i det 250 år gamle hovedhuset. Etter hvert sjekker vi inn på Thon Hotell i Brønnøysund. Vi har resten av ettermiddagen til disposisjon. Med bussen kjører vi noen kilometer ut av byen til Torghatten. Fra parkeringsplassen er det ca. 20 minutter å spasere på opparbeidet sti opp til det berømte hullet, som er 160 m langt og 35 m høyt og 20 m brett. Denne utflukten er selvfølgelig frivillig. Noen vil kanskje benytte ettermiddagen til å rusle rundt i trivelige Brønnøysund fram til vi møtes til middag på hotellet.

ONSDAG 29. AUGUST: BRØNNØYSUND – TRONDHEIM
Etter frokost kjører vi en times tid til siste fergen på turen, fra Vennesund til Holm. Vi fortsetter sørover langs indre Folla, og tar en «beinstrekk» på Høylandet, kjent for sitt teatermiljø. Videre til lunsj på koselige Heia Gjestegård. På veien sørover i Trøndelag legger vi inn en kaffestopp i Stiklestad område. I Trondheim bor vi komfortabelt på Scandic Nidelven, sentralt beliggende med «Solsiden» (Trondheims svar på Aker Brygge) som nærmeste nabo. Vi spiser middag på hotellet og kanskje en spasertur på «Solsiden» med sitt yrende folkeliv.

TORSDAG 30. AUGUST: TRONDHEIM – OSLO
Hotellet har i flere år vunnet en pris for landets beste hotellfrokost som vi hygger oss med før vi drar til Nidarosdomen. Her får vi omvisning og tid på egenhånd før vi starter hjemturen. Vi kjører E-6 sørover, samme vei som turen nordover. Et fenomen som sikkert mange har erfart tidligere, «terrenget» forandrer seg når vi kjører motsatt vei! Ellers blir det å slappe av og la inntrykkene fra turen «synke inn». Vi tar flere pauser, bl.a. med turens siste felles måltid underveis. I løpet av ettermiddagen bringer vi hver enkelt tilbake til utgangspunktet.

Reisefakta

Pris pr. person kr. 14890,-

Inkludert i prisen: 

  • Hele rundturen i moderne turbuss
  • Hotellovernattinger
  • Helpensjon, frokost - lunsj - middag på hele turen
  • Bompenger og ferger
  • Alle utflukter m. inngangspenger i.h.h.t. program
  • Reiseleder

Tillegg for enkeltrom kr. 2930,-

Påmelding innen 25/6-2018  tlf. 61 12 06 00