Rundtur i Midtvesten – Minnesota, Nord- og Sør Dakota

14 dagers tur med avreise 12.06.2018

Gjennom en årrekke har vi arrangert turer til Det Norske Amerika. Nytt i år er deltagelse på et norsk bygdelagsstevne. Utvandrerne fra Norge og deres etterkommere dannet etter hvert sine egne bygdelag. Det eldste er Valdres Samband, og som et lite avbrekk i en rundreise med et nokså tett program skal vi delta på årets stevne. Vi bor komfortabelt på Hotel Holiday Inn i Alexandria, Minnesota, på samme hotell som stevnet blir arrangert. Her får vi et par avslappende dager, delta på det man har lyst til, og ellers hygge seg med shopping eller slappe av ved hotellets basseng!

Bli med til USA for å oppleve deler av historien om den amerikanske urbefolkningen, utvandrerne fra vårt eget land og det moderne Amerika!

TIRSDAG 12. JUNI: OSLO – MINNEAPOLIS, MN

Oppmøte på Gardermoen med flyavgang kl. 14.45. Mellomlanding på Keflavik flyplass, Reykjavik. Vi får et kort opphold her med en «beinstrekk» i terminalen. Ankomst Minneapolis kl. 17.55 lokal tid. Her blir vi tatt i mot av bussjåfør og norsk reiseleder for de neste 2 ukene. Vi overnatter på Crowne Plaza Air Hotel. Resten av kvelden slapper vi av for å justere 7 timers tidsforskjell. Muligheter for å kjøpe seg litt å «bite i».

ONSDAG 13. JUNI: MINNEAPOLIS – SIOUX FALLS, SD

Etter frokost reiser vi sørover til Owatonna. Her besøker vi en spesiell forretning (jakt/fiske/friluft) med utstoppede dyr. Vi besøker Piperstone National Monument i nærheten av Luverne. Her utvinnes den røde steinen, som blir brukt i fredspiper. Luverne har vært et viktig kulturelt og åndelig område for mange indianerkulturer i svært lang tid. Vi krysser grensen til Sør Dakota og ankommer Sioux Falls, delstatens største by. Innsjekking på La Quinta Inn & Suites. Vi møtes til middag om kvelden.

TORSDAG 14. JUNI: SIOUX FALLS – RAPID CITY, SD

Etter frokost forlater vi Sioux Falls. Vi stopper i Mitchell for å se the Corn Palace, et kultursenter viet den viktige matressursen mais, hvor ytterveggene er dekorert med forskjellige kornsorter. Vi fortsetter til Chamberlaine, her besøker vi et indianermuseum, Akta Lakota. Vi kjører gjennom Badlands, i dette området finnes store forekomster av fossiler. I dag streifer bison, bighorn sauer og præriehunder her. Det blir en stopp ved Wall Drug – en stor western butikk. I dag stiller vi klokken en time tilbake. Vi fortsetter til Rapid City og sjekker inn på Best Western Hotel for 2 netter. Middag om kvelden.

FREDAG 15. JUNI: RAPID CITY – BLACK HILLS, SD

Etter frokost besøker vi “Chapel in the Hill” kopi av Borgund Stavkirke. Turen fortsetter gjennom det skogkledde Black Hills. Vi fortsetter til Keystone, en sjarmerende by, som ligger i nærheten av inngangen til Mount Rushmore hvor de fire presidentene Washington, Jefferson, Roosevelt og Lincoln hugget ut i fjellet. Her kan man se en film om hvordan arbeidet ble utført. Vi fortsetter til Crazy Horse monumentet, et gigantisk byggverk, som viser indianerhøvdingen til hest. Monumentet hogges ut i fjell og når det blir ferdig ca. 200 m.langt. Minnesmerket ble bestilt av Lakota Chief Henry Standing Bear. Monumentet ble påbegynt i 1948 av den polsk-amerikanske skulptøren Korczak Ziolkowski, som døde i 1982. Hele komplekset eies av Crazy Horse Memorial Foundation. Ziolkowski’s kone Ruth døde i 2014. Deres 10 barn er fortsatt tett involvert i arbeidet, som ikke har noen fast ferdigstillelsesdato. I området er det også interessante utstillinger som viser indianernes historie. På ettermiddagen kjører vi «Hayride Chuckwagon Cookout» ut i terrenget. Her spiser vi middag og blir underholdt, med naturen i Black Hills som kulisser.

LØRDAG 16. JUNI: RAPID CITY – DEADWOOD, SD – MEDORA, ND

Vi spiser en god frokost før vi forlater Rapid City og kjører til gullgraverbyen Deadwood, som er tilnærmet slik vi forestiller oss fra bøker og filmer. Her ble «rangeren» Wild Bill Hickok skutt under et pokerlag på Saloon #10. Han var sendt til Deadwood for å rydde opp i lovløse tilstander blant gullgravere og korrupte sheriffer. Saloon #10 fungerer i dag som kombinert bar og museum. På «Days of 76 Museum» får vi høre om de historiske hendelsene i Deadwood og Black Hills. Vi krysser grensen til Nord Dakota. Vi passerer Bowman, Dickinson og ankommer westernbyen Medora. Byen ble grunnlagt i 1883, og ligger ved Theodore Roosevelt Nasjonalpark. President Teddy Roosevelt likte seg så godt her at han bygde en ranch og startet med storfe. Her tilbrakte han feriene sine. Vi sjekker inn på AmericInn Lodge & Suites for 2 netter.

SØNDAG 17. JUNI: THEODORE ROOSEVELT NASJONALPARK, ND

Etter frokost besøker vi Theodore Roosevelt Nasjonalpark. Fra bussen kan vi oppleve dyr som streifer vilt bl.a. bison. Sen ettermiddag skal vi opp i fjellet, for å få servert middag «Pitchfork steak fondue» med følgende western-style Medora Musikal. Dette skjer under åpen himmel, ved mørkets frambrudd med naturen som kulisser.

MANDAG 18. JUNI: MEDORA – BISMARCK, ND

Etter frokost fortsetter vi østover til Mandan. Vi besøker Fort Abraham Lincoln, som var General Custers base. Det var herfra han med sine soldater dro ut på det skjebnesvangre toktet for å møte indianerne med Sitting Bull i spissen i slaget ved Little Big Horn i 1876. Her i Mandan besøker vi On-A-Slant Indian Village. Indianerne som bodde her var jordbrukere.

Deretter krysser vi Missouri River å kjører til Bismarck, Nord Dakota’s hovedstad. Vi besøker North Dakota Heritage Center og får oppleve en kronologisk reise gjennom tiden med Adaption Gallery: Geologisk tid. Dinosaur-spor på gulvet i gangen leder oss til historien tidlig i Nord Dakotas liv og geologi. Vi sjekker inn på Expressway Suites.

TIRSDAG 19. JUNI: BISMARCK – FARGO, ND

Frokost på hotellet. I dag besøker vi North Dakota Capitol (regjeringsbygget) og får omvisning. I Hall of Fame er det bilder av mange amerikanske berømtheter bl.a. Casper Øimoen skihopper fra Etnedal, verdenskjent innen hoppmiljøet. Turen fortsetter til Jamestown, hvor vi tar en stopp for å se «verdens største bøffel», en statue. Her beiter også en flokk bøfler. Vi fortsetter til Fargo, Nord Dakota’s største by. Her sjekker vi inn på hotell Expressway Suites. Middag om kvelden.

ONSDAG 20. JUNI: FARGO, ND – ALEXANDRIA, MN

Etter frokost krysser vi Red River og kjører til Moorhead på Minnesotasiden. Grenseelven Red River er den eneste elven i denne delen av USA som renner nordover og inn i Canada. Vi besøker Hjemkomstmuseet som inneholder bl.a. Vikingskipet «Hjemkomst», som seilte fra Duluth til Bergen i 1982. Vi får se filmen om byggingen av skipet, som Robert Asp startet i 1970. På museet står også en kopi av Hopperstad Stavkirke fra Vik i Sogn. Vi returnerer til Fargo og Bonanzaville emigrant museum. Det er et flott innen- og utendørs museum, bygget som en by i Nord Dakota fra 1800 tallet. Her har vi picnic lunsj (inkl). Ettermiddagen til egen disposisjon i Fargo. For de som er interessert kan vi kjøre til Mayville, her finner vi Bruflat kirke og Aurdal kirke med respektive kirkegårder i utkanten av tettstedet. Om kvelden kjører vi til Alexandria og sjekker inn på hotell Holiday Inn for 3 netter. I dette hotellet arrangeres årets stevne for USA’s eldste bygdelag, Valdres Samband.

TORSDAG 21. JUNI: ALEXANDRIA - VALDRES SAMBAND, MN

Etter frokost er det registrering til stevnet. Besøk på Runestone Museum. Her står «Stor-Ola» en fargerik vikingstatue på ca. 10 meter. Olaf Ohman, en svensk farmer, som bodde nær Alexandria, fant en stor stein på jordet i 1898. Det viser seg å være en runestein, et bevis på at vikingene var her først. Vi fortsetter til Douglas County Museum. Besøk på en farm i området. Middag om kvelden.

FREDAG 22. JUNI: VALDRES SAMBAND

Frokost på hotellet. Dagen er viet Valdres Samband Stevne. Her kan du komme og gå som du vil, delta på det som hver enkelt finner interessant. Tiden kan ellers bruke til shopping eller avslapping ved hotellets svømmebasseng. Bankett om kvelden, uformelt antrekk.

LØRDAG 23. JUNI: ALEXANDRIA – MINNEAPOLIS, MN

Etter avslutningen på Valdres Samband går turen videre til Minneapolis. Vi spiser lunsj før vi kjører til Fort Snelling med sin spesielle historie. Fra fortet er det fin utsikt over Mississippi og Minnesota River. Videre opphold på Mall of America, USA’s største kjøpesenter. Vi sjekker inn på Crowne Plaza Aire i Bloomington. I samme område spiser vi middag den siste kvelden.

SØNDAG 24. JUNI: MINNEAPOLIS/ST. PAUL - OSLO

Etter frokost tar vi plass i bussen. Vi krysser Mississippi River og til tvillingbyen St. Paul. Vi stopper ved the State Capitol (regjeringsbygget) og ser på statuen av Knute Nelson, norsk emigrant som ble kjent politiker i Minnesota. Her står også statuen av Leiv Ericson. Vi kjører Summit Avenue og får se bl.a. St. Paul’s Cathedral. Det blir en stopp for dagens lunsj (inkl). Vi tar en rundtur i Minneapolis før vi på ettermiddagen kjører vi ut til flyplassen og har god tid til innsjekking. Flyavgang kl. 19.20 (lokal tid).

MANDAG 25. JUNI: OSLO

Vi mellomlander på Island og ankommer Gardermoen kl. 12.20.

Reisefakta

Pris pr. person kr. 33.200,- som inkluderer:

 • Fly Oslo – Minneapolis t/r inkl. flyskatter
 • Hele rundreisen med amerikansk turistbuss
 • Hotellovernattinger
 • Alle frokoster - 3 lunsjer – 8 middager
 • Piperstone National Monument
 • South Dakota Badlands
 • Chapel in the Hill (Borgund stavkirke)
 • Mount Rushmore (de fire presidentene)
 • Crazy Horse Memorial
 • Days of ’76 Museum
 • Theodore Roosevelt National Park
 • Medora Musical
 • Fort Abraham Lincoln, Village on a Slant, og General Custers hus
 • Hjemkomst Center (inkl. Hjemkomst skip & Hopperstad stavkirke)
 • Bonanzaville
 • Runestone Museum
 • Douglas County Historical Society
 • Fort Snelling
 • Registrering Valdres Samband
 • Norsk reiseleder på rundturen i USA
 • Representant fra Oppland Arrangement er med på hele turen fra Gardermoen og tilbake
 • Kostnader og assistanse med EFTA skjemaet (innreisetillatelse)

Tillegg for enk.rom kr. 6.500,-

Merk: Tidlig påmelding grunnet flybillettene innen 12/3-2018

Maskinlesbart pass gyldig minimum 6 måneder etter hjemkomst