Skip to main content

Trondheim og Stiklestad

Folk har reist til Trondheim siden lenge før vikingtiden. Ikke bare var det Norges vikinghovedstad og senere et høytidelig pilegrimsmål, men regionen var også en yndet matdestinasjon! Her oppdaget folket både fjorden og fjellet, med et mylder av sjømat og dyreliv i overflod. Med i overkant av 200 000 innbyggere er det Norges tredje største by – her strømmer storbyens liv gjennom småbyens hjerte. Byen ved Nidelvens munning og møtet med Bør Børson. Ikke langt unna ligger Stiklestad – hvor et av Norges mest kjente Vikingslag ble utkjempet. Et naturlig valg å kombinere med en tur til Trondheim.

Flere kulturminner forteller om byens historiske betydning. Men Trondheim har mer å by på enn fortidsminner. Byen ved Nidelva er en moderne universitetsby og et sentrum for maritim, teknisk og medisinsk forskning. I Midtbyen – sentrum av Trondheim – kan vi fornemme Þróndheimr, sagabyen. Her kan du spasere langs idylliske elvepromenader. Legg gjerne veien over Gamle Bybro til Bakklandet, en bydel med hyggelige kafeer og restauranter, spesielle butikker og gamle trehus.

Trondheim er en bykommune i Trøndelag og den tredje mest folkerike kommunen i Norge etter Oslo og Bergen. Bysenteret ligger mellom Nidelva og Trondheimsfjorden. Byen ble ifølge Olav Tryggvasons saga etablert av Olav Tryggvason i året 997, og byen feiret sitt tusenårsjubileum i 1997.

Trondheim er sentrum for høyere utdanning, og huser den største campusen på landets største universitet. Byen er også knutepunkt for jernbanen i Norge, her møtes Dovrebanen sørfra med Meråkerbanen og Nordlandsbanen nordover.

Midt i hjertet av Trondheim ligger Nidarosdomen, eller Nidaros domkirke som er Olav den helliges gravkirke, pilegrimsmål, signingskirke og Norges nasjonalhelligdom. Katedralen er bygget over graven til Olav den hellige, vikingkongen som kristnet Norge og ble hele landets evige konge. Gjennom middelalderen sto den som et ruvende symbol på menneskenes gudstro og kirkens mektige posisjon. Nidarosdomen sto ferdig rundt år 1300, men etter flere branner og manglende vedlikehold var katedralen ved inngangen til 1800-tallet i svær dårlig forfatning. I 1868 ble det bestemt at katedralen skulle gjenreises som nasjonalt symbol, og det store arbeidet begynte året etter. Restaureringen har pågått i 150 år, og fremdeles jobber håndverkere med ulike prosjekter på nasjonalhelligdommen.

Munkholmen var Trondheims rettersted i vikingtiden. Like etter år 1000 ble det bygget et Benediktinerkloster på holmen, sannsynligvis et av de to første i Norden. I 1658 ble klosteret omgjort til festning og fengsel, og senere også til tollstasjon. Den mest berømte fangen var den danske grev Peder Schumacher Griffenfeld som satt fengslet her i 18 år. I dag er holmen et populært utfartssted med omvisning i festningsbygget flere ganger om dagen. Det er få synlige rester etter retterstedet og klosteret. En bauta som er reist innenfor murene kan muligens antyde plasseringen av retterstedet. Av klosteret har arkeologiske undersøkelser påvist rester ca ½ meter under grunnen. Ved omvisningen får publikum vite om Munkholmens historie og får se det fuktige fangehullet, kruttkammeret med sin spesielle akustikk og det som er igjen av Friffenfeldts fengselscelle. Det går båt over til Munkholmen fra Ravnkloa som ligger i enden av Munkegata midt i Trondheim sentrum.

På Stiklestad blir vi møtt av vår guide, han ønsker oss velkommen og vil informere litt om hva som skal skje i løpet av dagen. Denne dagen benyttes først og fremst til å se utstillingene og markedet og evt. middelalder gården Stiklestadir - en majestetisk middelalder gård. Gode historier fra tida da ære, makt og den sterkeste rett var naturlige deler av hverdagslivet. Bli med når storbonden Kolbjørn Gunnarsson inviterer inn i sitt majestetiske langhus! Storbonden og hans familie steller til historiestunder i gildehallen, som var et viktig samlingssted for alliansebygging og politiske diskusjoner i middelalderen.
Etter besøket på Stiklastadir forstår du kanskje bedre hvorfor slaget sto akkurat her? Langhuset på Stiklastadir er 270 kvadratmeter, 36 meter langt og 7,5 meter høyt. Det er bygget
etter gamle byggetradisjoner fra middelalderen. Vi spiser Sodd med brød, ingefærøl og dessert til lunsj på Stiklestad. Stiklestad er i dag et helårs- åpent kultursenter, hvor vi har daglige tilbud på omvisning, åpen restaurant, hotell og andre arrangementer og tilbud. Her arrangerer de dessuten Spelet om Heilage Olav - Norges eldste og største friluftsteater. Spelet om Heilage Olav er kjernen i festivalen “Olsokdagene på Stiklestad” som arrangeres hvert år i slutten av juli.

Fulltekstsøk

Reisefakta

Pris pr. person på forespørsel.

Tillegg for enkeltrom.

Turen inkluderer alternative turopplegg:

Med buss:

  • Med moderne turbuss i  5 dager - 4 overnattinger med halvpensjon - 3 lunsjer
  • Stiklestad med inngang - orientering - inngang Nidarosdomen - Selbu med orientering, lunsj m.m
  • Bom og veiavgifter

Som pilgrimsvandring:

  • Pilgrimsvandring fra Stiklestad til Trondheim - via kysten eller inn i landet, med overnatting og bespisning
  • Tillegg transport hjemsted - Stiklestad - retur fra Trondheim til hjemsted

Kart

Hotell

Best Western Plus Hotel Bakeriet
Best Western Plus Hotel Bakeriet er et hotell i Trondheim med direkte historisk forankring, og som gjenspeiler en tid da bygningen fungerte som bakeri. Nå omfatter hotellet hele 109 rom i til sammen f...
Kontakt oss
Adresse:
Feriespesialisten AS
Løkkegata 9
2615 Lillehammer
Norge

Expert Reiser - logo
Expert Reiser-gruppen

Besøk våre søsterselskaper:
  • Maxpulse - logo
  • Feriespesialisten - logo
  • Messereiser - logo
  • Time2Discover - logo
  • Discover Norway - logo