Skip to main content

Opplevelser på grensen til Sverige

Vauldalen Fjellhotell er et familiedrevet hotell som ligger 840 m.o.h. Det ble bygget i 1964 for å huse bilturister, jegere og fiskere, og av denne grunn ligger alle rommene på bakkeplan.

Her lever bestefars filosofi videre – folk må ha et sted å rekreere! Derfor er rommene fri for skjermer. TV og WiFi finnes i peisestuene. Hotellet ligger 4,2 mil øst for Røros, 2 km fra svenskegrensa og med tollstasjonen som nærmeste nabo omringet av vakre fjell og vill natur. Utfluktsmulighetene er mange! Her serverer de god hjemmelaget mat og personalet står klare til å ønske dere hjertelig velkommen til fjellet og hotellet!

Siden hotellets nærmeste nabo er Sverige, bør vi avlegge søta bror et besøk. Det er et fint handlesenter i Funäsdalen som ligger i Härjedalen nær grensen. Funäsdalen er mest kjent som en populær skidestinasjon, men den er også sentrum for den sydsamiske kulturen. Det bor ca 1000 innbyggere i Funäsdalen, men på vinteren mangedobles antallet. Her finner vi sport- og matbutikker, restauranter, systembolag, Fjellmuseet og konditori. Velkommen til en riktig fjellby.

Hvordan skulle du overleve om den siste snøen forsvinner i juni og den første kommer i september? Det kan vi få høre mer om hvis vi besøker Fjellmuseet. Her møter vi fjellbønder, samer og bruksarbeidere i deres harde hverdag, men også i deres leting etter skjønnhet og fest.

Vi kan ta en spasertur i Fornminnesparken og der kan vi få servert kaffe og gräddvaffle, før vi vender nesen mot Norge igjen.

Lunsjen i dag kan vi spise på Skottgården som nå drives av vertskapet på Vauldalen Fjellhotell. Skottgården er en gammel ferdas gård og skysstasjon. Det vil si at de hadde plikt på seg til å holde 4 hester til transport mellom Malmagen i Sverige og Jensvolden på vei mot Røros. Vertskapet besitter mye kunnskap om hest og hestetransport, og tar oss med på en reise i hvordan en ferdas gård ble drevet. Dagens lunsj er en smakssymfoni av lokale råvarer, som avsluttes med rabarbrasuppe, sjampagne og tradisjonsmusikk.

Båttur på Femund er noe vi må få med oss. Vi reiser til Sørvika og går om bord i Femunden II. Båten bringer oss til Femundhytten Gård, hvor vi blir mottatt av Tommy, Milda og Klas. Vi får omvisning i den nedlagte smelthytta og blir fortalt om livet på gården. Til lunsj blir det servert spekemat, skjørost og rømme. Før vi returnerer hjem etter denne spesielle dagen, blir det tid til musikk.

I kveld dropper vi finstasen og kjører hest og vogn til Volldalskoja. I et bygg i tømmer og sten, tuftet på gamle byggetradisjoner, blir det en helt spesiell stemning rundt bålet. Med felespill og visesang, serveres et utsøkt måltid fra fjellets eget spiskammer. Etter måltidet, serveres kaffe fra svartkjelen, og hestene kjører oss tilbake til hotellet.

Røros må vi besøke når vi er i disse traktene. Røros ligger ca 40 minutters kjøring fra Vauldalen. Røros Bergstad står på UNESCOs verdensarvliste, og en Bergstadvandring med lokalkjent guide er å anbefale.

Et besøk i Bergstadens Ziir, også bare kjent som Røros kirke, er også noe man bør få med seg. Kirka har blitt det fremste symbolet for bergstaden Røros, der den troner majestetisk over trehusbebyggelsen og er det første du legger merke til når du reiser hit.

På turen til eller fra, anbefaler vi et besøk på Huset Aukrust i Alvdal. Dette er et unikt sted som formidler en helt spesiell del av vår kulturarv etter multikunstneren Kjell Aukrust. Her får vi kjennskap til Kjells humor og galskap, tegninger, malerier og fantastiske tekster. Her er det også mange av Kjell Aukrusts fantasifulle tekniske innretninger, som en modell av Il Tempo Gigante, bilen kjent fra filmen Flåklypa Grand Prix. I Solan og Ludvigs kafe kan vi vå kjøpt oss en kaffekopp og litt å bite ti.

 

Fulltekstsøk
Kontakt oss
Adresse:
Feriespesialisten AS
Løkkegata 9
2615 Lillehammer
Norge

Expert Reiser - logo
Expert Reiser-gruppen

Besøk våre søsterselskaper:
  • Maxpulse - logo
  • Feriespesialisten - logo
  • Messereiser - logo
  • Time2Discover - logo
  • Discover Norway - logo