Drømmer du om å oppleve vill, arktisk natur? Bli med oss til Svalbard da vel!
Øygruppen som ligger midt mellom Nordkapp og Nordpolen, med flere isbjørner enn innbyggere, regnes av mange som et av verdens mest eksotiske reisemål. Vår tur har et innholdsrikt program. Vi kan nevne båttur med hybriddrevet hurtigbåt til Barentsburg.
En av kveldene blir det tur til Camp Barentz, ved gruve 7. En helaften med historie, mat og drikke.
Under oppholdet blir det også tid for å utforske Longyearbyen på egenhånd og bli med på forskjellige aktiviteter. Vi bor komfortabelt på Radisson Blu Polar Hotell, som ligger i hjertet av Longyearbyen – verdens nordligste fullservicehotell.
Forholdene på Svalbard endrer seg drastisk i løpet av året. I mai kan du forvente en fantastisk midnattssol, mens når oktober kommer kryper polarnettene nærmere. Uansett årstid er Svalbard en fantastisk og eventyrlig destinasjon for en eventyrlysten sjel.
Det lille gruvesamfunnet Barentsburg ligger ved vakre Grønfjorden og her finner vi et eget kullkraftverk, sykehus, hotell, skole, barnehage og kultur- og idrettsbygg. Selv om det fortsatt er gruvedrift i byen er det turisme som har bygget seg opp til å bli den viktigste næringen. Det er noe unikt over å kunne kombinere spennende russisk kultur og historie med urørt arktisk natur. Forholdene på Svalbard endrer seg drastisk i løpet av året. I mai kan du forvente en fantastisk midnattssol, mens når oktober kommer kryper polarnettene nærmere. Uansett årstid er Svalbard en fantastisk og eventyrlig destinasjon for eventyrlystne sjeler.
Longyearbyen er Svalbards administrasjonssenter og ligger innerst ved Adventfjorden på øya Spitsbergen. De aller fleste som bor her er nordmenn, men nesten 40 nasjonaliteter er representert. Det er fri adgang til å bosette seg i Longyearbyen for borgere fra alle stater som har underskrevet Svalbardtraktaten, men de må kunne forsørge seg selv.
Tidligere var Longyearbyen en gruvebosetning, men fra begynnelsen av 1990-tallet har samfunnet endret seg. Mens det før var flere gruver i drift rundt Longyearbyen, er det bare Gruve 7 som er i drift i dag. Her produseres det ca. 60 000 tonn kull. Viktige næringsveier i tillegg til gruvedriften er turisme, forskning og utdannelse.
Området rundt Camp Barentz er rikt på spennende historie fra gruvedrift, andre verdenskrig og tidlig vitenskapelig forskning. Vi finner Camp Barentz ca. 10 km øst for Longyearbyen og her er det gode muligheter for å se Svalbardrein, og av og til gjør også Svalbardrypa en liten opptreden. Disse dyra finner vi bare på Svalbard.
Her finner vi også Barentz hus, en liten gamme. Dette er en kopi av den hytta Willem Barentz og hans mannskap overvintret i på Novaja Semlja under sin ekspedisjon i 1596 – 1597. Under samme ekspedisjon oppdaget de Bjørnøya og Spitsbergen ved en tilfeldighet.
På Svalbard er det tre hovedsesonger: Polarsommer, Nordlysvinter og Solvinter. Hver sesong er unik og byr på ulike opplevelser.
Nordlysvinter: 1. oktober til 28. februar. I det vi bikker over i oktober har kveldene rukket å bli mørke. Mørketiden på Svalbard kalles gjerne «polarnatt» og den varer i 2,5 måned fra midt i november til slutten av januar. I denne perioden kommer sola aldri helt over horisonten. Det betyr totalt mørke hele døgnet. Her er det kun klokka som vet forskjell på natt og dag.
Solvinter: 1. mars til 16. mai. På fastlandet kalles denne korte perioden «vår», et begrep som ikke gir så mye mening på Svalbard. Her er det fortsatt full vinter med et vakkert is- og snødekt landskap. Dagslyset begynner så vidt å melde seg, men det er fremdeles store kontraster i lysforholdene. Det går fort fra mørketida tidlig i mars frem til midnattssola melder ankomst fra midten av april.
Polarsommer: 17. mai til 30. september. Dette er en populær tid å besøke Svalbard på. Midnattssola har dominert på himmelen i en drøy måned når sommeren gjør sin inntreden på Norges nasjonaldag, og der henger den høyt frem mot slutten av august. 4 måneder med midnattssol gjør noe med både mennesker og dyr og det er lett å bli døgnvill for både to- og firbente. Her er det som under mørketida kun klokka som vet forskjell på natt og dag.