Skip to main content

Svalbard

Drømmer du om å oppleve vill, arktisk natur? Bli med oss til Svalbard da vel!

Øygruppen som ligger midt mellom Nordkapp og Nordpolen, med flere isbjørner enn innbyggere, regnes av mange som et av verdens mest eksotiske reisemål. Vår tur har et innholdsrikt program. Vi kan nevne båttur med hybriddrevet hurtigbåt til Barentsburg.

En av kveldene blir det tur til Camp Barentz, ved gruve 7. En helaften med historie, mat og drikke.

Under oppholdet blir det også tid for å utforske Longyearbyen på egenhånd og bli med på forskjellige aktiviteter. Vi bor komfortabelt på Radisson Blu Polar Hotell, som ligger i hjertet av Longyearbyen – verdens nordligste fullservicehotell.

Forholdene på Svalbard endrer seg drastisk i løpet av året. I mai kan du forvente en fantastisk midnattssol, mens når oktober kommer kryper polarnettene nærmere. Uansett årstid er Svalbard en fantastisk og eventyrlig destinasjon for en eventyrlysten sjel.

Det lille gruvesamfunnet Barentsburg ligger ved vakre Grønfjorden og her finner vi et eget kullkraftverk, sykehus, hotell, skole, barnehage og kultur- og idrettsbygg. Selv om det fortsatt er gruvedrift i byen er det turisme som har bygget seg opp til å bli den viktigste næringen. Det er noe unikt over å kunne kombinere spennende russisk kultur og historie med urørt arktisk natur. Forholdene på Svalbard endrer seg drastisk i løpet av året. I mai kan du forvente en fantastisk midnattssol, mens når oktober kommer kryper polarnettene nærmere. Uansett årstid er Svalbard en fantastisk og eventyrlig destinasjon for eventyrlystne sjeler.

Longyearbyen er Svalbards administrasjonssenter og ligger innerst ved Adventfjorden på øya Spitsbergen. De aller fleste som bor her er nordmenn, men nesten 40 nasjonaliteter er representert. Det er fri adgang til å bosette seg i Longyearbyen for borgere fra alle stater som har underskrevet Svalbardtraktaten, men de må kunne forsørge seg selv.

Tidligere var Longyearbyen en gruvebosetning, men fra begynnelsen av 1990-tallet har samfunnet endret seg. Mens det før var flere gruver i drift rundt Longyearbyen, er det bare Gruve 7 som er i drift i dag. Her produseres det ca. 60 000 tonn kull. Viktige næringsveier i tillegg til gruvedriften er turisme, forskning og utdannelse.

Området rundt Camp Barentz er rikt på spennende historie fra gruvedrift, andre verdenskrig og tidlig vitenskapelig forskning. Vi finner Camp Barentz ca. 10 km øst for Longyearbyen og her er det gode muligheter for å se Svalbardrein, og av og til gjør også Svalbardrypa en liten opptreden. Disse dyra finner vi bare på Svalbard.

Her finner vi også Barentz hus, en liten gamme. Dette er en kopi av den hytta Willem Barentz og hans mannskap overvintret i på Novaja Semlja under sin ekspedisjon i 1596 – 1597. Under samme ekspedisjon oppdaget de Bjørnøya og Spitsbergen ved en tilfeldighet.

På Svalbard er det tre hovedsesonger: Polarsommer, Nordlysvinter og Solvinter. Hver sesong er unik og byr på ulike opplevelser.

Nordlysvinter: 1. oktober til 28. februar. I det vi bikker over i oktober har kveldene rukket å bli mørke. Mørketiden på Svalbard kalles gjerne «polarnatt» og den varer i 2,5 måned fra midt i november til slutten av januar. I denne perioden kommer sola aldri helt over horisonten. Det betyr totalt mørke hele døgnet. Her er det kun klokka som vet forskjell på natt og dag.

Solvinter: 1. mars til 16. mai. På fastlandet kalles denne korte perioden «vår», et begrep som ikke gir så mye mening på Svalbard. Her er det fortsatt full vinter med et vakkert is- og snødekt landskap. Dagslyset begynner så vidt å melde seg, men det er fremdeles store kontraster i lysforholdene. Det går fort fra mørketida tidlig i mars frem til midnattssola melder ankomst fra midten av april.

Polarsommer: 17. mai til 30. september. Dette er en populær tid å besøke Svalbard på. Midnattssola har dominert på himmelen i en drøy måned når sommeren gjør sin inntreden på Norges nasjonaldag, og der henger den høyt frem mot slutten av august. 4 måneder med midnattssol gjør noe med både mennesker og dyr og det er lett å bli døgnvill for både to- og firbente. Her er det som under mørketida kun klokka som vet forskjell på natt og dag.

Fulltekstsøk

Dagsprogram

Dagsprogram

1. dag: Oslo Gardermoen - Svalbard
Vi møter reiselederen på Gardermoen. Møtetid og sted blir sendt ut i god tid før avreise. Flyet har avgang kl. 08.35 med ankomst Longyearbyen kl. 13.00. Vi tar plass i bussen som bringer oss til Radisson Blu Polar Hotell for 4 netter. Etter ankomst møtes vi i Restaurant Nansen for dagens lunsj. Vår lokale guide tar oss med i buss gjennom Longyearbyen og forteller om stedets spennende historie. På turen besøker vi Svalbard Museum og Galleri Svalbard. Emner som vil bli belyst er historie, geologi, flora, fauna og dagens samfunn. Om kvelden møtes vi til middag i hotellets restaurant Nansen.

2. dag: Svalbard – båttur til Barentsburg
Vi spiser en god frokost. Bli med på fremtidens båttur – i dag!  Vi blir hentet ved hotellet kl. 15.45. Med MS Bard kan du bli med på en spennende og mer miljøvennlig båtreise til den spennende russiske bosetningen Barentsburg med en hybridelektrisk katamaran og guide ombord. Båtavgang kl. 16.15 og ankomst Barentsburg kl. 17.45. 
Et lite stykke Russland: Barentsburg er med sine 450 innbyggere Svalbards nest største bosetning. Gruvesamfunnet ligger ved vakre Grønfjorden, og drives og eies av det statseide russiske gruveselskapet Trust Arcticugol. Her finnes eget kullkraftverk, sykehus, hotell, skole, barnehage og kultur- og idrettsbygg. Selv om det fortsatt er gruvedrift i byen, er det turisme som bygger seg opp til å bli den viktigste næringen. Det er fascinerende å besøke Barentsburg, og det er en opplevelse å kombinere urørt natur med russisk kultur. Vi får en guidet tur i Barentsburg. 
Vi kan forvente oss unike opplevelser i vakker Svalbardnatur. Båten er utstyrt med moderne design og innovative teknologiske løsninger. Dette skaper en unik plattform for utforsking av hav, dyreliv og de fantastiske arktiske landskapene. Husk kikkert og kamera, da dette er en tur du vil forevige! Avgang Barentsburg kl. 19.15 og ankomst Longyearbyen kl. 20.45.   

3. dag: Svalbard
Etter en god og lang frokost blir det tid til å utforske Longyearbyen på egenhånd. Om kvelden møtes vi for en utflukt til Camp Barentz, som ligger ca. 10 km øst for Longyearbyen, ved foten av Gruve 7 fjellet. Campen har en fantastisk beliggenhet hvor vi kan oppleve Svalbards storslåtte natur. Området er fullt av historie, med områder relatert til gruvedrift, andre verdenskrig og tidlig vitenskapelig forskning. Svalbardreinene er et vanlig syn i dette området, og av og til gjør også Svalbardrypa en opptreden. Disse dyrene er lokale for dette området, og finnes bare på Svalbard. I campen har vi Barentz hus, en gamme, som er en kopi av hytta Willem Barentz og hans mannskap som overvintret i på Novaja Semlja under sin ekspedisjon i 1596 – 1597, hvor de ved en tilfeldighet oppdaget Bjørnøya og Spitsbergen. Bussen stopper et stykke utenfor campen, og vi blir hilst velkommen av vårt gode vertskap som pga. isbjørnsbeskyttelse er bevæpnet. Inne i varmen blir det servert akevitt, varm mat, bålkaffe og dessert mens de byr på foredrag og bilder. Dagens tema er isbjørn, hvordan lever kongen av Arktis? Vi anbefaler behagelige, varme friluftsklær og varme sko da det kan trekke litt kaldt fra gulvet. Merk at klærne kan lukte av bålrøyk i etterkant. 
Etter en hyggelig «helaften» kjører vi tilbake til hotellet for overnatting.

4. dag: Svalbard
Etter frokost er dagen til egen disposisjon med mange muligheter til utflukter og aktiviteter. Interessene er jo forskjellige og Longyearbyen har mye å by på. Det er mulig å bli med på båttur til Nordenskiöldbreen og den fraflyttede russiske bosettingen Pyramiden, eller hva med en sightseeing med elsykkel? Her får du oppleve en rekke av Longyearbyens severdigheter og samtidig kommer nært på naturen. Spesielt fuglelivet er rikt på sommerhalvåret, noe som oppleves best ved å bevege seg ute i naturen. Elektrisk sykkel er det perfekte fremkomstmiddelet på asfalt- og grusveiene rundt Longyearbyen. Ellers er det mange fotturmuligheter, hvalrossafari og hundekjøring på hjul m.m.
Felles middag i Restaurant Nansen den siste kvelden på turen.

5. dag: Svalbard – Oslo Gardermoen
Vi spiser en god frokost. Vi sjekker etter hvert ut og tar plass i bussen som bringer oss ut til flyplassen. Vi sjekker inn, flyet har avgang kl. 14.25 med ankomst Gardermoen kl. 18.30.
 

Kart

Kontakt oss
Adresse:
Feriespesialisten AS
Løkkegata 9
2615 Lillehammer
Norge

Expert Reiser - logo
Expert Reiser-gruppen

Besøk våre søsterselskaper:
  • Maxpulse - logo
  • Feriespesialisten - logo
  • Messereiser - logo
  • Time2Discover - logo
  • Discover Norway - logo