Svalbard

Ny dato for tur i 2022 kommer.

Drømmer du om å oppleve vill, arktisk natur? Bli med oss til Svalbard da vel!

Øygruppen som ligger midt mellom Nordkapp og Nordpolen, med flere isbjørner enn innbyggere, regnes av mange som et av verdens mest eksotiske reisemål. Vår tur har et innholdsrikt program. Vi kan nevne båttur med hybriddrevet hurtigbåt til Barentsburg.

En av kveldene blir det tur til Camp Barentz, ved gruve 7. En helaften med historie, mat og drikke.

Under oppholdet blir det også tid for å utforske Longyearbyen på egenhånd og bli med på forskjellige aktiviteter. Vi bor komfortabelt på Radisson Blu Polar Hotell, som ligger i hjertet av Longyearbyen – verdens nordligste fullservicehotell.

Forholdene på Svalbard endrer seg drastisk i løpet av året. I mai kan du forvente en fantastisk midnattssol, mens når oktober kommer kryper polarnettene nærmere. Uansett årstid er Svalbard en fantastisk og eventyrlig destinasjon for en eventyrlysten sjel.

Det lille gruvesamfunnet Barentsburg ligger ved vakre Grønfjorden og her finner vi et eget kullkraftverk, sykehus, hotell, skole, barnehage og kultur- og idrettsbygg. Selv om det fortsatt er gruvedrift i byen er det turisme som har bygget seg opp til å bli den viktigste næringen. Det er noe unikt over å kunne kombinere spennende russisk kultur og historie med urørt arktisk natur. Forholdene på Svalbard endrer seg drastisk i løpet av året. I mai kan du forvente en fantastisk midnattssol, mens når oktober kommer kryper polarnettene nærmere. Uansett årstid er Svalbard en fantastisk og eventyrlig destinasjon for eventyrlystne sjeler.

Longyearbyen er Svalbards administrasjonssenter og ligger innerst ved Adventfjorden på øya Spitsbergen. De aller fleste som bor her er nordmenn, men nesten 40 nasjonaliteter er representert. Det er fri adgang til å bosette seg i Longyearbyen for borgere fra alle stater som har underskrevet Svalbardtraktaten, men de må kunne forsørge seg selv.

Tidligere var Longyearbyen en gruvebosetning, men fra begynnelsen av 1990-tallet har samfunnet endret seg. Mens det før var flere gruver i drift rundt Longyearbyen, er det bare Gruve 7 som er i drift i dag. Her produseres det ca. 60 000 tonn kull. Viktige næringsveier i tillegg til gruvedriften er turisme, forskning og utdannelse.

Området rundt Camp Barentz er rikt på spennende historie fra gruvedrift, andre verdenskrig og tidlig vitenskapelig forskning. Vi finner Camp Barentz ca. 10 km øst for Longyearbyen og her er det gode muligheter for å se Svalbardrein, og av og til gjør også Svalbardrypa en liten opptreden. Disse dyra finner vi bare på Svalbard.

Her finner vi også Barentz hus, en liten gamme. Dette er en kopi av den hytta Willem Barentz og hans mannskap overvintret i på Novaja Semlja under sin ekspedisjon i 1596 – 1597. Under samme ekspedisjon oppdaget de Bjørnøya og Spitsbergen ved en tilfeldighet.

På Svalbard er det tre hovedsesonger: Polarsommer, Nordlysvinter og Solvinter. Hver sesong er unik og byr på ulike opplevelser.

Nordlysvinter: 1. oktober til 28. februar. I det vi bikker over i oktober har kveldene rukket å bli mørke. Mørketiden på Svalbard kalles gjerne «polarnatt» og den varer i 2,5 måned fra midt i november til slutten av januar. I denne perioden kommer sola aldri helt over horisonten. Det betyr totalt mørke hele døgnet. Her er det kun klokka som vet forskjell på natt og dag.

Solvinter: 1. mars til 16. mai. På fastlandet kalles denne korte perioden «vår», et begrep som ikke gir så mye mening på Svalbard. Her er det fortsatt full vinter med et vakkert is- og snødekt landskap. Dagslyset begynner så vidt å melde seg, men det er fremdeles store kontraster i lysforholdene. Det går fort fra mørketida tidlig i mars frem til midnattssola melder ankomst fra midten av april.

Polarsommer: 17. mai til 30. september. Dette er en populær tid å besøke Svalbard på. Midnattssola har dominert på himmelen i en drøy måned når sommeren gjør sin inntreden på Norges nasjonaldag, og der henger den høyt frem mot slutten av august. 4 måneder med midnattssol gjør noe med både mennesker og dyr og det er lett å bli døgnvill for både to- og firbente. Her er det som under mørketida kun klokka som vet forskjell på natt og dag.

Dagsprogram

Dagsprogram

Dag 1: Oslo Gardermoen - Svalbard
Vi møter reiselederen på Gardermoen. Møtetid og sted blir sendt ut i god tid før avreise. Flyet har avgang kl. 09.30 med ankomst Longyearbyen kl. 12.30. Vi tar plass i bussen som tar oss med til Radisson Blu Polar Hotell for 4 netter.

Etter ankomst hotellet møtes vi i Restaurant Nansen til lunsj. Vår lokale guide tar oss deretter med i buss gjennom Longyearbyen og forteller om stedets spennende historie. På turen besøker vi Svalbard Museum og Galleri Svalbard. Emner som vil bli belyst er historie, geologi, flora, fauna og dagens samfunn. Om kvelden møtes vi til middag i hotellets restaurant Nansen.

Dag 2: Båttur
Vi spiser en god frokost på hotellet før vi drar ut på båttur til Barentsburg med hybriddrevet hurtigbåt. MS Bard tar oss med på en spennende og mer miljøvennlig båtreise til den spennende russiske bosetningen Barentsburg. Med sine 450 innbyggere er dette Svalbards nest største bosetning.
Det er mulig å kjøpe vaffel, chips og suppe om bord på båten, samt ulike drikkevarer. Vi anbefaler ullundertøy, varme og vindtette klær, lue, votter og skjerf. Husk kamera og kontanter til handling i Barentsburg og om bord. Middag/kveldsmat på egenhånd.

Dag 3: Camp Barentz
Vi spiser frokost på hotellet. Etter frokost blir det god tid til å utforske Longyearbyen på egenhånd.

Om kvelden samles vi for en utflukt til Camp Barentz som ligger ca. 10 km øst for Longyearbyen. Campen har en fantastisk beliggenhet hvor vi kan oppleve Svalbards storslåtte natur. Bussen stopper et stykke utenfor campen. Her blir vi møtt av det gode vertskap for kvelden. De vil være bevæpnet for beskyttelse da det kan forekomme isbjørn i området.

Vel inne i varmen blir det servert akevitt, varm mat, bålkaffe og dessert mens det bys på foredrag og bilder fra den norske eventyr-øya. Dagens tema er isbjørn, for hvordan lever kongen av Arktis egentlig?

Vi anbefaler behagelige, varme friluftsklær og varme sko da det kan trekke litt kaldt fra gulvet. Merk at klærne kan lukte av bål i etterkant.
Etter en hyggelig «helaften» kjører vi tilbake til hotellet.

Dag 4: Utforsk Svalbard på egenhånd
Etter frokost står dagen til egen disposisjon med mange muligheter til utflukter og aktiviteter. Interessene er jo forskjellige og i god tid før avreise til Svalbard sender vi ut informasjon om de mange mulighetene Longyearbyen har å by på, sammen med praktiske råd og vink vedr. bekledning osv. Felles middag i Restaurant Nansen den siste kvelden på turen.

Dag 5: Svalbard – Oslo Gardermoen
Vi spiser en god frokost og har formiddagen til rådighet, før vi tar plass i bussen som tar oss med ut til flyplassen. Vi sjekker inn, flyet har avgang kl. 13.15 med ankomst Gardermoen kl. 16.10.

Kart

Hotell

Radisson Blu Polar Hotell
Bo sentralt i Longyearbyen, på verdens nordligste fullservice hotell. Familievennlig med fantastisk utsikt til Hiorthfjellet. Under oppholdet kan du nyte deilig mat i Nansen Restaurant eller en iskald...

Expert Reiser - logo
Expert Reiser-gruppen

Besøk våre søsterselskaper:
  • Maxpulse - logo
  • Feriespesialisten - logo
  • Messereiser - logo
  • Time2Discover - logo
  • Discover Norway - logo