Skip to main content

Vakre Lofoten

Lofoten byr på mange fine opplevelser og perler. De største øyene i Lofoten er Austvågøya, Gimsøya, Vestvågøya, Flakstadøya, Moskenesøya, Værøy og Røst.

På vår tur bor vi godt på Thon Hotel Lofoten i Svolvær. Hotellet ligger idyllisk plassert ved Svolvær havn og torget. Her har du gangavstand til alle Svolværs attraksjoner, og hotellet er direkte tilknyttet Lofoten Kulturhus. I restauranten får du hver dag servert en av Norges beste frokoster.

Lofoten har vakre dramatiske fjelltopper og utallige muligheter når det kommer til aktiviteter og severdigheter.

I Svolvær kan man blant annet oppleve Lofoten Krigsminnemuseum som William Hakvaag har bygget opp med ting, bøker og magasiner som han har samlet på fra 2. verdenskrig. Utstillingen er basert på mindre gjenstander og uniformer og er en av verdens største utstillinger i sitt domene og har vakt oppsikt langt utenfor Norges grenser.  Museet ligger rett ved siden av hotellet.

Kabelvåg ligger omtrent 10 minutters kjøring fra Svolvær og er det eldste og tidligere det største fiskeværet i Lofoten, og ligger på sørkysten av Austvågøy. Kabelvåg er en meget gammel handels- og markedsplass, og var administrasjonssentrum i den gamle Vågan kommune før kommunesammenslåingen i 1964. I Kabelvåg finner vi Lofotakvariet der vi kan lære om lofottorsken – eller skreien. Skrei er navnet på den østatlantiske torsken som vandrer fra Barentshavet til Lofoten hver vinter for å gyte, og er basis for lofotfisket om vinteren. Lofotakvariet har bildeutstillinger og film, og det er mulig å kjøpe Lofotsouvenirer i akvariets butikk og nyte en kopp kaffe i kafeen.

I gangavstand fra akvariet finner vi Lofotmuseet og her kan vi oppleve lofotfiskerens historie på en av de best bevarte væreiergårdene i Lofoten. På tuftene av middelalderbyen Vågar finner vi den staselige hovedbygningen fra 1815, autentiske rorbuer og naust med nordlandsbåter. Museet byr på bildespill og utstillinger om lofotfisket, havner og fyr langs kysten, tradisjonelt håndverk og en vakker hage med historiske stauder. Her kan vi få omvisning etter avtale.

Like ved finner vi også Galleri Espolin som har en fin kunstbutikk, film og gjesteutstillinger. Her kan vi få omvisning etter avtale.

En av dagene tar vi en lang dagsutflukt helt ut til Å i Lofoten, og her kan vi besøke Norsk Fiskeværsmuseum som ligger ved enden av E10 / Kong Olavs vei. Museet ligger i sentrum av et av de best bevarte og komplette gamle fiskeværene i Norge, og hovedtema er livet fra ca 1840 til 1960. De fredede museumsbygningene er åpne hele året, og her kan vi se Naustet med tradisjonelle Nordlandsbåter.

Trandamperiet – det eldste i Nord-Europa og med smaksprøver av tran under guidede turer. Husmannsstua som var hjemmet til fiskerfamilien, postkontoret og dampskipsekspedisjonen og smia der smeden jobbet. Gammelbutikken ligger i et hus fra 1843 og bakeriet har gammel steinovn fra 1878 og baker deilige brød og kanelsnurrer.

I museumskafeen er det muligheter for en kaffekopp og litt og bite ti, og i servicehuset som ligger ved den store parkeringsplassen får du kjøpt forskjellige gaver og suvenirer.

Vi spiser lunsj laget fra lokale ingredienser på historiske Brygga Restaurant på Å – her sitter det bokstavelig talt historie i veggene. I 1954 ble bygningen flyttet fra Hell til Å for å bli brukt som fiskemottak og tørrfisklager av Væreier familien Ellingsen. Restauranten er nyoppusset og har en gammel og rustikk atmosfære. Den er dekorert med antikviteter og gamle bilder fra tidligere tider.

Vi vender nesen mot Svolvær igjen og har vi litt ekstra tid, bør vi ta en liten stopp i Reine for å nyte utsikten og ta noen fine bilder. Reine er en av Norges vakreste og mest sjarmerende små samfunn. En av mange gamle og aktive fiskevær som gjør Lofoten til noe helt spesielt. Reine har flott plassering ut mot ishavet og har vært et naturlig tilholdssted for handelsfolk i mange hundre år. Reine er fullt av liv, hele året rundt.  Fra Reine er det kort vei til flotte fjellturer, og mest kjent er nok turen til Reinebringen, som etter en god del høydemeter på sti og Sherpatrapp, gir en fantastisk utsikt over Moskenes.

Neste stopp på programmet i dag, er hos Smeden i Sund.  Her blir vi med inn i smia til kunstnersmeden og han viser oss hvordan han smir en skarv, eller kanskje et fikenblad. Smeden er kjent for å ha smidd en skarv til bl.a. Kong Olav. Smeden tryller fram vakre skarver i ulike størrelser, og også andre skulpturer sammen med god humor. Museet rommer også mange motorer og fiskerirelaterte gjenstander.

Siste stopp i dag blir i Henningsvær som er et fiskevær og tettsted på sørspissen av Austvågøya. Fiskeværet er bygd opp på holmer og skjær med moloer, valer og utfyllinger, og er omkranset av hav på alle kanter. Før 1960 var eneste forbindelse med omverdenen en båtrute til Kabelvåg og Svolvær.  I 1960 ble riksvei 816 til Festvåg åpnet, og i 1963 ble det opprettet ferjesamband mellom Festvåg og Henningsvær. På midten av 1980 tallet åpnet Henningsværbruene og ga Henningsvær fergefri forbindelse med resten av Lofoten.

Vi kan besøke Galleri Lofoten og kikke på den største private samlingen av malerier fra gullalderen i Nordnorsk malerkunst.  En rikholdig samling av malerier av anerkjente kunstnere som Otto Sinding, Gunnar Berg, Even Ulving, Adelsteen Normann, Einar Berger, Ole Juul og Thorolf Holmboe m.fl. Det som gjør denne samlingen så viktig, er at det her er samlet en rekke av de maleriene som gjorde at nordmenn over hele landet fikk øynene opp for den praktfulle naturen i Lofoten. I butikken kan du få kjøpt kunstbøker, postkort og plakater av kunstnerne som er utstilt. Her finnes det også en kafe med nytrukket kaffe og litt å bite ti.

På turene våre til Lofoten har vi brukt på å ha en dag uten planlagte aktiviteter, slik at hver enkelt kan få gjøre det de ønsker selv. Noen tilbringer dagen i Svolvær med en handletur i de koselige butikkene, og en god lunsj på en koselig restaurant.

Er det fint vær, kan det kanskje friste med en båttur inn i Trollfjorden. Båten tar deg fra Svolvær gjennom Raftsundet, og byr på noe av det flotteste naturen har å by på i Lofoten. Raftsundet er spennende med en kombinasjon av natur og historie, og vi kjører forbi levende samfunn og fraflyttede historiske steder. Er vi heldige ser vi ørn på turen, for det er høy tetthet av ørn i området.

Trollfjorden er smal, høy og dramatisk. Et mørkt, lite vannspeil under spisse tinder og knallharde fjellvegger, bare tilgjengelig fra sjøen. En av Nord-Norges magiske punkter, og den må bare oppleves.

Dette er noe av det du kan oppleve på en tur til Lofoten med oss i Feriespesialisten. Vi håper dette kan inspirere deg til å bli med oss på tur nordover. 

Håper vi ses!

Fulltekstsøk
Kontakt oss
Adresse:
Feriespesialisten AS
Løkkegata 9
2615 Lillehammer
Norge

Expert Reiser - logo
Expert Reiser-gruppen

Besøk våre søsterselskaper:
  • Maxpulse - logo
  • Feriespesialisten - logo
  • Messereiser - logo
  • Time2Discover - logo
  • Discover Norway - logo