Tur i Innlandet – kunst og kultur på Hadeland-Toten-Gjøvik 2020

Innlandet betegner området som i hovedsak dekkes av fylkene Hedmark og Oppland.
Norges største innsjø, Mjøsa, ligger sentralt plassert midt i Innlandet. Rundt Mjøsa finner vi blant annet byene Brumunddal, Gjøvik, Moelv, Hamar og Lillehammer, som også omtales som Mjøsbyen og Mjøsbyregionen.

1. dag, tirsdag 23. juni 2020:    Elverum – Kistefos Skulpturpark – Hadeland Glassverk - Granavollen
Avreise fra Elverum skysstasjon kl. 08.00, fra Løten v/Sparebanken kl. 08.25, fra Hamar v/Vikingskipet kl. 09.00. Vi kjører til Kistefos-Museet og blir med på en omvisning. Industrimuseet ved Kistefos-Museet er en fellesbetegnelse for den industrihistoriske samlingen på Kistefos. Samlingen består av bygninger, maskiner, industrielt inventar og gjenstander, og alle disse komponentene anvendes for å formidle historier om arbeidsliv og sosialt liv for de som hadde sin arbeidsplass og bolig på, eller i nærheten av fabrikkområdet til A/S Kistefos Træsliberi. Lunsj på Kistefos og deretter omvisning. Etter omvisningen er det mulighet for å rusle litt rundt på egenhånd, og kanskje kjøpe en kaffekopp i kafeen.

Turen går videre til Hadeland Glassverk som ligger på Jevnaker i naturskjønne omgivelser ved den sydlige enden av Randsfjorden. Glassverket ble grunnlagt i 1762 og er Norges eldste industribedrift med kontinuerlig drift. Her blir vi med på en omvisning i Glasshytta. Etter omvisningen er det mulighet for litt shopping eller en kopp kaffe på egenhånd, før turen går videre til Granavolden Gjæstgiveri midt i Hadelands historiske hjerte. Granavolden ligger på en høyde i Hadelands særpregede landskap. Helt siden 1657 har det vært drevet gjestgiveri på Granavolden. Stedet var et knutepunkt i gammel tid. Her lå kirkene, her var det bygdeting, skysstasjon og ikke minst et gjestgiveri. Vi sjekker inn på rommene våre og møtes til felles middag på kvelden.

2. dag, onsdag 24. juni 2020:    Granavollen – Toten
Vi starter dagen med en god frokost. Vi sjekker ut og besøker Søsterkirkene for omvisning. Søsterkirkene på Gran er to steinkirker fra middelalderen plassert side ved side på Granavollen. Den største er Nikolaikirken og var fylkeskirke for Hadeland. Den er bygget før 1200 og har 250 plasser. Den mindre kirken heter Mariakirken og var trolig kirke for sognet Gran. Mariakirken er bygget før 1150 og er en langkirke med romanske og gotiske stiltrekk med plass til rundt 150 mennesker.

Vi får også omvisning i Glasslåven kunstsenter som åpnet våren 2016. Den monumentale låven fra 1880-tallet er de siste årene restaurert og ombygd etter økologiske prinsipper.
Turen går videre over Lygna og til Stenberg Gård for lunsj på Ditlevines utsikt og deretter omvisning på Stenberg Gård. Vi kjører til Toten Hotel Sillongen for overnatting og middag.

3. dag, torsdag 25. juni 2020:    Toten – Gjøvik – Hamar – Hjemsted
Vi spiser frokost på hotellet, sjekker ut og kjører til Peder Balke senteret for omvisning. Deretter kjører vi til Gjøvik Gård for omvisning. Vi får litt tid på egenhånd i Gjøvik for lunsj og kanskje litt shopping, før vi møtes og kjører den korte veien til Skibladnerbrygga. Vi går om bord i Skibladner som har avgang kl. 17.30 og får en fin båttur på Mjøsa over til Hamar med ankomst kl. 18.45. Her henter bussen oss og vi kjører tilbake til hjemsted med eventuelle nødvendige stopp underveis. Vel hjemme håper vi alle har hatt en fin tur!

Skibladner

Reisefakta

Avreise 23. juni 2020

3 dager / 2 netter

Pris pr. person kr. 5290,-

Tillegg for enkeltrom kr. 450,-

Inkludert i prisen:

 • Busstransport i moderne turbuss
 • Inngang/omvisning Kistefos-Museet
 • Lunsj Kistefos
 • Omvisning Glasshytta Hadeland Glassverk
 • Overnatting inkl. halvpensjon på Granavolden Gjæstgiveri
 • Omvisning Søsterkirkene og Glasslåven
 • Omvisning Stenberg Gård
 • Lunsj Ditlevines utsikt
 • Overnatting på Toten Hotel Sillongen inkl. halvpensjon
 • Omvisning Peder Balke-senteret
 • Omvisning Gjøvik Gård
 • Skibladner fra Gjøvik - Hamar
 • Reiseleder

Påmelding snarest!